9 d’Octubre: La Comunitat Valenciana celebra el seu dia (I)

9 d’Octubre. Celebrem el Dia de la Comunitat Valenciana. Eixe dia de l’any 1238, el rei en Jaume I va entrar a València per a poc després construir el Regne de València, dins de la Corona d’Aragò. Eixe dia de l’any 1977 els valencians reivindicarem la nostra autonomia, que havia sigut aprovada a l’any 1936 i que no va tindre efecte perquè el golp d’Estat del general Franco va impedir la seua publicació en el BOE. 40 anys d’Estatut d’Autonomia, de convivència de tots els valencians. Dos fets per a celebrar amb festa, alegria i concòrdia.

Així, i abans del fabulós castell de focs artificials, moltes activitats al voltant del Palau de la Generalitat reforçen i commemoraven aquest fets, com ara la lectura del ‘Tirant lo Blanc’ de Joanot Martorell, una iniciativa que baix el nom de Tirant de Lletra’ va idear la falla Na Jordana ja fa uns quants anys i que ahir es feia al pati gòtic del Palau de la Generalitat, participant moltes persones i fins i tot el mateix president Puig.

També es varen fer accions com ara els Balls al Carrer, amb els que tots puguerem passar un rato d’allò més bé admirant els balls tradicionals valencians.

També s’obriren a la ciutadania els palaus de la Diputació, de la Generalitat, de les Corts, i altres, per que tots puguerem conèixer de prop les nostres institucions.

 

Ja hui, en la plaça de l’Ajuntament de València s’ha baixat un any més la nostra Senyera, única bandera que s’inclina davant de Déu només, raò per la qual es baixa pel balcó de l’edifici del consistori. Enguany ha sigut la regidora Maria Oliver, de València en Comú, l’elegida per portar la Reial Senyera en la Processó Cívica des de la mateixa plaça de l’Ajuntament cap al Parterre de la plaça d’Alfons en Magnànim, per a fer la tradicional ofrena floral al monument el rei En Jaume I.

Era també el dia per a reconèixer a les persones e institucions que d’una manera o una altra han fet i fan gran a la Comunitat Valenciana, el seu esforç i la seua dedicació. I així, en la sala noble del Palau de la Generalitat es lliurava l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana a Joan Manuel Serrat, a Hortensia Herrero i a la catedràtica d’Ètica i Filosofia Política Adela Cortina.

 

 

La Distinció al Mèrit Cultural ha sigut per al pintor Monjalés, l’escriptora Didín Puig Grau; el dibuixant Enrique Arenós, Quique; El Institut Confucio de la Universitat de València; i el pintor, grabador i dibuixant Pepe Azorín.

La Distinció al Mèrit Científic, ha sigut per a la directora del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO), María Blasco Marhuenda.

La Distinció al Mèrit Empresarial i Social ha sigut per al primer president i co fundador de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), Silvino Navarro; al també empresari José Vicente González i a l’enginyera de telecomunicacions Núria Oliver.

Finalment, la Distinció al Mèrit per Accions a favor de la Igualtat i per una Societat Inclusiva ha anat a l’activista i defensora dels drets socials Amparo Moreno Vañó i a la Coordinadora Valenciana de ONGD.

La festa s’ha prolongat a la vesprada amb l’Entrada de Moros i Cristians que, des del final del carrer de la Pau al costat de la Glorieta, ha recorregut tota la seua traçada fins a la Plaça de la Reina, girant pel carrer de Sant Vicent per a trobar la plaça de l’Ajuntament i finalitzar una vegada passat el balcó de l’Ajuntament.

Relacionat amb aquest tema:

9 d’Octubre: La Comunitat Valenciana celebra el seu dia (II)Related Articles

‘9 al 9’: la entrada a Valencia de Jaume I se transforma en festival de cultura urbana

Los actos del 9 d’Octubre se abren a un público joven con una programación de conciertos con los artistas más

La Holi Colours Run llena de colores y animación las calles de Vila-real

El concejal de Juventud del Ayuntamiento de Villarreal, Xavier Ochando, ha acompañado a la organización y participantes de la Holi

Els xiquets i xiquetes, protagonistes en el Aniversari de les Falles Patrimoni de la Humanitat

Cultura Festiva i JCF preparen un acte en la Ciutat de l’Artista Faller el 2 de desembre La Regidoria de

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*