14 parlaments autonòmics reivindiquen el paper de les regions en el futur d’Europa

14 parlaments autonòmics reivindiquen el paper de les regions en el futur d’Europa

Catorze parlaments autonòmics reivindicaren este dissabte, durant una reunió de la Conferència de Presidents de Parlaments Autonòmics (COPREPA), el paper de les regions en la construcció del futur d’Europa, en què també ha participat el President de les Corts Valencianes, Enric Morera.

En la reunió extraordinària celebrada a Valladolid, dins de les commemoracions del 35 aniversari de l’Estatut d’Autonomia de Castella i Lleó, s’ha constatat que COPREPA és un òrgan tremendament viu, que vol opinar i participar dels assumptes transcendentals per a la Unió Europea i per a l’Estat espanyol, partint del consens com a element dorsal de les relacions. En este sentit, les comunitats autònomes estan fent un gran esforç per a reflexionar sobre el futur de les seues respectives regions en el marc dels diferents escenaris proposats en el ‘Llibre Blanc sobre el Futur d’Europa’.

Despoblació i envelliment

En eixe afany per aconseguir la igualtat dels territoris, els parlaments espanyols han analitzat també la situació demogràfica europea i han coincidit a reclamar una estratègia d’Europa, dotada de finançament, que faça front a la despoblació i a l’envelliment de la població, especialment en el mitjà rural. A més, han acordat treballar en una postura comuna per a exigir davant les institucions europees que s’establisca eixa estratègia i que reba la seua corresponent dotació econòmica.

La Comissió Europea presentarà, els pròxims dies 2 i 29 de maig, les perspectives financeres per a Europa a partir de 2020 i els reglaments, és a dir, les prioritats polítiques que s’afrontaran amb eixe nou marc financer. Amb tal motiu, el Grup de Treball sobre despoblació al que pertanyen 16 parlaments de 6 països europeus –Espanya, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Itàlia i Portugal- i que coordina la presidenta de les Corts de Castella i Lleó, elaborarà un document per a analitzar si la Comissió Europea té en compte la demografia en els nous pressupostos; en el cas que no es contemple, instarà a establir una provisió que permeta atorgar respostes regionals a mesura dels reptes que impliquen la despoblació i l’envelliment en els territoris.

Este text serà debatut amb les assemblees autonòmiques espanyoles a fi de conjuminar esforços i aconseguir una postura comuna, realista i eficaç. Els parlaments autonòmics d’Espanya consideren que el fenomen demogràfic ha de ser considerat com un element clau per al futur de la política de cohesió europea i que deu, per tant, quedar reflectit en la seua programació financera. Açò permetrà, segons els presidents de les Assemblees, contribuir al reforç del Projecte europeu i de la seua ciutadania, atenent a les necessitats reals dels territoris.

A la trobada celebrada avui en les Corts de Castella i Lleó van assistir Juan Pablo Durán Sánchez, president del Parlament d’Andalusia; Violeta Barba Borderías, presidenta de les Corts d’Aragó; Pedro Sanjurjo González, president de la Junta General del Principat d’Astúries; Baltasar Picornell Lladó, president del Parlament de les Illes Balears; Dolores Gorostiaga, presidenta del Parlament de Cantàbria; Enric Morera, president de les Corts Valencianes; Blanca Martín Delgado, presidenta de l’Assemblea d’Extremadura; Miguel Ángel Santalices, president del Parlament de Galícia; Ana Lourdes González García, presidenta del Parlament de La Rioja; Mª Paloma Adrados Gautier, presidenta de l’Assemblea de Madrid; Rosa Peñalver Pérez, presidenta de l’Assemblea Regional de Múrcia; Ainhoa Aznárez Igarza, presidenta del Parlament de Navarra; Silvia Clemente, Presidenta de les Corts de Castella i Lleó i Carolina Darias, presidenta del Parlament de Canàries.


Tags assigned to this article:
CoprepaEnric Morera

Related Articles

Se inaugura en Chiva el mural del pintor local José Morea

El pintor chivano José Morea, ha sido el principal protagonista en la inauguración del mural que ha realizado y que está expuesto en el bar del Cine-Teatro Municipal Astoria.
El mural del pintor chivano de amplia cobertura internacional está basad…

Llíria organiza la I Trobada d’Arts Sant Miquel 2012

Del próximo 8 al 12 de agosto, se celebrará la I Trobada d’Arts en el Real Monasterio de San Miguel de Llíria, que han impulsado un grupo de artistas locales con la participación de la concejalía de Educación, Cultura y Fiestas del Ayuntamient…

Marina Albiol (EUPV) lamenta que “la nueva alcaldesa de Torrent sólo busque notoriedad con polémicas estériles”

La diputada autonómica de Esquerra Unida del País Valencià, Marina Albiol, se ha mostrado sorprendida con la moción que por la vía de urgencia aprobó el PP en el último Pleno de Torrent para reprobarla. Albiol conside…

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*