La impressionant flota de 52 Super Sèries ja està amarrada enfront de l'edifici Veles e Vents. Del 18 al 22 de setembre, el circuit de velers monocascos més reconegut del món reuneix en La Marina de València als millors regatistes del moment, de vuit nacionalitats diferents, que competiran a bord d'onze vaixells de la classe TP52. Paral·lelament, La Marina de València col·labora també amb l'organització de la regata al seu programa de sostenibilitat i el seu compromís de reduir l'impacte mediambiental de l'esdeveniment. Una d'aquestes activitats consistirà a quantificar el consum d'electricitat de la competició, transformar-la en tones de CO2 equivalent i compensar-ho amb la plantació d'un determinat nombre d'arbres en el front marítim.
“La Marina de València aposta pels esdeveniments nàutics d'alt nivell, com l'és 52 Super Sèries. Al mateix temps, compartim el seu compromís amb la sostenibilitat. Tots dos conceptes, competició nàutica i sostenibilitat, són eixos centrals del pla estratègic de La Marina de València”, assenyala Vicent Llorens, director general del Consorci València 2007, ens gestor del front marítim. Per la seva banda, Agustín Zuleta, director general de 52 Super Sèries, afirma: “La Marina de València i la Diputació han aconseguit portar a València, deu anys després, a la majoria dels regatistes que van ser protagonistes de la 32 Copa Amèrica que és mundialment recordada, alguna cosa que com a espanyol m'enorgulleix. I ho han fet amb una inversió molt modesta per a la tornada que ofereix aquesta regata”.
Una regata compromesa amb el medi ambient
52 Super Sèries és una regata reconeguda per la seua acció de conscienciació a la societat en matèria de sostenibilitat. De la mà de Fundació 11th Hour Racing, l'organització treballa en el compromís de minimitzar l'impacte mediambiental de la regata, maximitzar l'impacte positiu del missatge de sostenibilitat i deixar un llegat de defensa del medi ambient durador, a través d'aliances amb les comunitats marítimes.
En este sentit, La Marina de València està col·laborant amb l'organització de la regata a través de diferents accions. D'una banda, el Consorci València 2007 quantificarà el consum d'electricitat de l'esdeveniment, ho transformarà en tones de CO2 equivalent i ho compensarà posteriorment amb la plantació d'un determinat nombre d'arbres en el recinte marítim. D'altra banda, diumenge passat, es va organitzar conjuntament una neteja de l'escullera per part de voluntaris, amb la col·laboració del col·lectiu Bioagradables i l'empresa Anywhere Water Sports. 52 Super Sèries realitza neteges de platja en cadascuna de les seues regates. Amb els residus recollits, s'elaborarà un trofeu per guardonar a l'equip més ecològic de la competició, en l'acte de lliurament de premis de la 52 Super Sèries que se celebrarà el dia 22 en L’Umbracle.
La Marina de València també ha facilitat 20 bicicletes a l'organització per fomentar la mobilitat sostenible durant l'esdeveniment i el Grup La Sucursal, co- gestor de l'edifici Veles e Vents, servirà el catering als equips amb material biocompostable. El circuit és un “esdeveniment lliure de plàstics”: a més d'eliminar este material dels més de 2000 pícnics, el sistema de filtrat d'aigua de 52 Super Sèries fomenta l'ús d'ampolles reomplibles d'alumini que han permès estalviar cada temporada unes 30.000 botelles de plàstic de mig litre.
A més, a la sala Amstel Art del Veles e Vents, 52 Super Sèries ha instal·lat un punt de trobada on la Fundació Oceanogràfic col·labora amb una campanya de sensibilització oberta al públic sobre els danys dels residus plàstics en els nostres mars. En este context, la Fundació Oceanogràfic, La Marina de València i 52 Super Sèries organitzaran també conjuntament la solta d'una ratlla en el front marítim este proper dijous.
Una regata vinculada a València
Per tercera vegada en la seua història, les 52 Super Sèries se celebra a València, on es donaran cita grans regatistes com Dean Barker, James Spithill, John Kostecki, Basc Vascotto, Santiago Lange, Robert Scheidt, Peter Holmberg, Ray Davies, Guillermo Parada o Ed Baird, entre uns altres.
“València encerta quan fomenta que vinguen projectes nàutics a esta ciutat, perquè és un lloc excepcional per a la pràctica de la vela professional. Nosaltres volem animar a les institucions de la ciutat al fet que treballen juntes per mantindre a València en el privilegiat mapa de les millors destinacions del món per a la vela”, assenyala Zuleta.
52 Super Sèries també està vinculada a València en l'aspecte tecnològic: cinc dels onze vaixells han estat construïts en drassanes valencianes: Gladiator, Onda i Azzurra en els tallers de King Marine a Alginet i Quàntum Racing i Alegre en els de Longitud Zero a Borriana (Castelló).
El circuit arriba al seu final a València, després d'haver-hi disputat quatre regates en Sibenik, Zadar, Trenqueu i Port Portals. La 52 Super Sèries València Sailing Week decidirà el campió del 2018, el trofeu més cobejat del món entre els regatistes internacionals.
Així està la general del circuit de 52 Super Sèries després de quatre regates:
- Quantum Racing (USA) (Doug DeVos) 131 punts.
- Azzurra (ARG/ITA) (Alberto and Pablo Roemmers) 163 p.
- Platoon (GER) (Harm Müller-Spreer) 168 p.
- Sled (USA) (Takashi Okura) 168 p.
- Luna Rossa (ITA) (Patrizio Bertelli) 175 p
- Phoenix (RSA) (Hasso/Tina Plattner) 189 p.
- Alegre (USA/GBR) (Andrés Soriano) 190 p.
- Provezza (TUR) (Ergin Imre) 215 p.
- Onda (BRA) (Eduardo de Souza Ramos) 248 p.
- Gladiator (GBR) (Tony Langley) 287 p