L’Àrea de Cultura de la Diputación aporta prop d’un 10% del pressupost global del festival, dins d’un conveni de col·laboració més ample amb la Universitat de València | Per a l’Àrea de Cultura és fonamental establir cooperacions amb totes les administracions que treballen l’àmbit de la cultura
El festival Serenates, que organitzen la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, se celebrarà del 24 de juny al 8 de juliol al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Enguany es commemora la 31a edició des que va començar la iniciativa d’utilitzar el claustre de la Universitat com a marc d’un festival musical d’estiu nocturn, que dedica especialment la seua programació a la música composta i interpretada per músics valencians i dóna un protagonisme especial als músics més joves.
Al llarg de la seua trajectòria, ha tingut un èxit rotund i cada vegada té més col·laboracions: Ajuntament de València, Diputació de València, Fundació Banc Sabadell, Palau de la Música de València, EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny) i Palau de les Arts de València, que s’ha incorporat en aquesta edició.
Aquest matí s’ha presentat al Centre Cultural de la Nau l’edició de 2018 en una roda de premsa amb la presència del vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño; la directora adjunta de música i de cultura popular de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, Marga Landete; el regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset; l’assessor de Cultura de la Diputació de València; Pau Lagunas; el director del Palau de la Música, Vicent Ros; el director general del Palau de les Arts, Francisco Potenciano i Juan Manuel Calvillo Zamora, director de Transformació Comercial Regional Valencia Centre, de Banc Sabadell.
El programa
La programació de 2018 comptarà amb tretze actuacions. Els últimes cinc concerts estaran dedicats especialment a la música popular, en col·laboració amb la Gran Fira de València i Polirítmia. Trobada de músiques i danses de la mediterrània. Aquesta trobada, coorganitzada per l’Institut Valencià de Cultura i el CEFIRE de Torrent, afegeix un vessant didàctic al festival.
Els concerts des del 24 de juny fins al 3 juliol seran a les 22.30 hores, al claustre del Centre Cultural La Nau, i les entrades, a un preu simbòlic de tres euros, es poden adquirir a la pàgina web. Els concerts dels dies 6, 7 i 8 de juliol es faran a les 21.30 h, a la plaça del Patriarca, amb entrada lliure.
El festival s’iniciarà el 24 de juny amb la representació de l’obra Novecento, la llegenda del pianista en l’Oceà, basada en l’obra homònima d’A. Baricco, una producció de la companyia Komos, amb direcció escènica de Miguel Navarro i amb música de Josep Manuel Campos, que interpretaran el cor Eutherpe i el pianista Ismael Zazo.
Dilluns 25 de juny s’estrena una producció pròpia per al festival Serenates: l’espectacle Reinterpretant la tradició: músiques i coreografies. Amb aquesta producció es presenta per primera vegada al públic el Grup de Dansa de la Universitat de València, juntament amb la secció de cambra de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València. La coreografia, creada per Yoshua Cienfuegos i Maynor Chaves, es basa en peces musicals d’A. Copland, G. Holst i V.Williams; la direcció musical és a cura d’Hilari Garcia Gázquez.
Dimarts 26 de juny, l’Orquestra de València, que enguany celebra el 75è aniversari, oferirà un concert amb Enrique Palomares com a concertí i director, interpretant obres de Corelli i Mozart. L’actuació és a benefici de l’ONG Animanaturalis.
Dimecres 27 de juny, els alumnes del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo del Palau de les Arts oferiran una gala lírica, que inclou una selecció d’àries d’òperes d’autors com ara G. Rossini, G. Bizet, M. Salvador, etc. La recaptació és a benefici d’APNAV (Associació Valenciana de Pares amb Persones amb Autisme).
Dijous 28 de juny, el grup valencià Capella de Ministrers, dirigit per Carles Magraner, interpretarà el programa Arrels. Entre la tradició i el patrimoni, una nova proposta de la música tradicional valenciana des de la perspectiva de la música històrica.
Divendres 29 de juny, el grup Melomans presenta l’espectacle musical 007 Licencia para cantar, una musicomèdia en què la música a cappella, el teatre i l’humor es fusionen per donar forma a un espectacle trepidant, sorprenent i divertit.
Dissabte 30 de juny, l’Orquesta de la Universidad de Alcalá ofereix el concert Los sonidos renovados/los sonidos olvidados. Amb la participació del guitarrista i compositor Fran Calvo presentaran la Suite Flamenca i amb el multiinstrumentista Abraham Cupeiro oferiran Os sons esquecidos, un viatge en el temps a través de la música, una cerca de les fonts originals per fondre-les amb el contemporani, amb un discurs nou i sorprenent.
Diumenge 1 de juliol, l’Orfeó Universitari de València, junt amb els grup de dansa Innovatori del moviment i l’ensemble de percussió PerKu-Va, representaran una producció pròpia per al festival Serenates: Noces, que té com a eix principal el ballet Les noces, d’I. Stravinsky. La direcció musical és a càrrec de Francesc Valldecabres, director de l’Orfeó i l’escènica, Alicia Herrero.
Dilluns 2 de juliol comencen els concerts de música tradicional i popular de la mà del grup Milo Ke Mandarini. Format per Carlos Ramírez i Isabel Martín, el grup sorgeix de la necessitat de compartir una forma molt personal de sentir la música tradicional i la cultura popular de l’àrea mediterrània. La seua música s’inspira en el fluir de l’aigua, en els esquellots de les cabres, en el sabor del deliciós oli d’oliva o en l’escalfor d’una bona foguera d’hivern…
Dimarts 3 de juliol, actua Efrén López Quartet. El multiinstrumentista i compositor valencià Efrén López, especialitzat en músiques antigues i populars de la Mediterrània oriental i de l’Orient Mitjà, actuarà juntament amb la compositora grega i virtuosa de la lira de Creta, Kelly Thoma; la polifacètica multiinstrumentista Míriam Encinas i la israeliana Meira Segal, versàtil intèrpret d’instruments de vent tradicionals.
Els dies 6 7 i 8 de juliol, els concerts tindran lloc a la plaça del Patriarca. Divendres 6 de juliol, el grup de percussió Kontakte + Mara Aranda presenten l’espectacle poeticomusical Dotze treballs d’Hèrcules. Aquest espectacle proposa un viatge musical pels escenaris on es du a terme l’acció de l’heroi Hèrcules, des de la península del Peloponès fins a l’inframón, on destaquen els ritmes i les melodies de cadascuna de les diferents regions. Els textos, tant de les parts recitades com de les cantades, es basen en l’obra dels clàssics de la literatura llatina (Eurípides, Higini, Virgili, Boeci, Ovidi i Sèneca).
Dissabte 7 de juliol, el grup Teixint Terres presenta l’espectacle Corrrrpus, que uneix dos mons aparentment distants: les danses del Corpus Christi a València i les músiques populars afrollatines. Una forma d’escoltar les melodies de les danses del Corpus Christi que fa evident com la tradició es reinventa contínuament.
Per acabar, diumenge 8 de juliol, la clausura del festival serà a cura del grup de música i ball tradicional Rascanya, amb gran experiència a l’hora de fer ballar el públic, compondrà un divertit i ballable directe apte per a tots els públics.
Al llarg dels anys, en el marc de ‘Serenates’ s’han estrenat moltes obres o s’han retrobat després de segles d’oblit en els diversos arxius musicals valencians. A més, molts grups valencians s’han estrenat artísticament en aquest escenari, ja que aquest festival s’ha convertit en una bona plataforma per a la promoció i la difusió d’un dels millors i majors béns culturals valencians: la música.
La programació del festival ha estat diversa, pel que fa als estils musicals, que van des del Renaixement fins a la música contemporània y la popular. El cartell de l’edició d’enguany és obra de l’alumna de l’EASD Gloria Judez.