Es tracta d'una intervenció sobre un àrea de 12.250 m2, que encara alberga el traçat de la Fórmula 1 i està ocupada majoritàriament per cotxes | L'actuació pretén recuperar l'espai per a les persones i s'emmarca dins del Pla Estratègic de La Marina de València (2017-2021)
La rehabilitació del Tinglado 2 és una de les principals actuacions que el Consorci València 2007 durà a terme durant el present any. Paral·lelament, el CV07 treballa també en la recuperació de l'entorn de l'edifici històric que lliga al mar amb la ciutat, un espai amb potencial per a realçar la presència del Tinglado i crear una gran plaça amb arbres, dotada d'elements d'ombra, jocs i zones esportives, que aproximarà físicament La Marina als barris propers.
Es tracta d'una intervenció sobre un àrea de 12.250 m2, entre l’Edifici del Rellotge i EDEM. Actualment este espai alberga part del traçat de l'antic circuit de la Fórmula 1 i està ocupat per unes poques places d'aparcament no senyalitzat. L'actuació pretén recuperar l'espai per a les persones i habilitar 10.000m2 per a ús i estada per als vianants.
Aproximadament el 50% d'esta extensió- l'àrea enfront del tinglado- gaudirà d'un tractament definitiu. L'espai restant serà objecte d'una adequació lleugera, enfocada específicament a millorar els accessos des de l'Avinguda del Port i la Plaça de l'Armada Espanyola, i ordenar l'estacionament (rotatiu) i les circulacions interiors de La Marina.
Els vehicles que ara estacionen de forma irregular es disposaran en una sola filera delimitada en el carrer J. J. Dómine i es corregirà la duplicitat del tràfic de pas existent entre el vial de servei i els vials urbans. Esta actuació, pressupostada en 1.002.364 euros, és un dels punts que s'haurà d'aprovar en la pròxima reunió del Consell Rector del Consorci València 2007, del que formen part l'Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana i el govern central.
Les decisions de caràcter econòmic, com esta, deuen comptar sempre amb el vot favorable dels representants de l'administració general de l'Estat, que té dret a veto. Una vegada autoritzada la despesa, l'obra podria adjudicar-se este estiu i quedar finalitzada en l'estiu de 2019.
Reversió del circuit de la Fórmula 1
Amb una longitud aproximada de 260 metres, la reurbanització significarà el primer pas en la reversió del circuit obsolet de la Fórmula 1, servirà de model a la futura millora de l'entorn dels Tinglados 4 i 5, i constituirà el primer tram d'un ampli passeig arbrat perimetral de 1km de longitud, que suavitzarà el contacte entre La Marina i la trama urbana circumdant, potenciant l'accessibilitat per als vianants i ciclista a La Marina de València.
Millora de l'espai públic
La dignificació de l'entorn del Tinglado 2 suposarà una de les principals actuacions del Pla Estratègic de La Marina (2017-2021) i recuperarà un 30 % dels 35.000 m2 de superfície que l'estratègia marca com a objectiu final.
La qualitat de l'espai públic juga un paper clau en la vitalitat i atractiu d'un lloc. Són factors determinants l'accessibilitat universal, la identitat del paisatge o el confort ambiental. La Marina de València compta amb un enorme potencial en este sentit, pel seu encaix en la trama urbana, la seua envergadura i el seu valor paisatgístic. Però este potencial no pot considerar-se desenvolupat; a dia d'avui, existeixen encara grans esplanades sense contingut, fruit de la demolició d'alguns edificis, així com els vestigis del traçat de la Fórmula 1, un element que va introduir en el recinte una forta pressió del vehicle privat. El resultat és un espai fragmentat i sense estructura, amb molta superfície desaprofitada, en el qual resulta poc còmode passejar i orientar-se.
Durant l'any 2017, el CV07 ha treballat intensament en l'estratègia de millora de l'espai públic, recolzada en dos estudis: l'anàlisi de la mobilitat en vehicle a motor realitzat per la consultora espanyola IDOM, i el dels usos per als vianants, a càrrec del despatx holandés AtAdlerAdvisory.
En este marc, ja s'han realitzat també diferents actuacions en el recinte de La Marina: la correcció de barreres arquitectòniques i la millora de l'accessibilitat bàsica; l'ordenació del mobiliari urbà i definició d'itineraris per als vianants; l'assignació de topònims a carrers i places interiors de forma participativa; la instal·lació d'una xarxa de aparcabicis segurs i l'actual obertura progressiva del passeig del Cantil Sud.
En esta línia, en el present any es renovarà també la senyalètica cicle-per als vianants i es crearan nous espais d'ús, com un Skatepark. Per a dotar-la de major abast, la millora de l'entorn del Tinglado 2 estarà recolzada per una convocatòria internacional de projectes, debats veïnals, tallers escolars i activitats.
En definitiva, una dinàmica participativa per a generar un espai públic d'alta qualitat que servisca de referència per a la qualificació progressiva del conjunt del recinte i destaque la importància que l'espai públic juga en la reactivació productiva de la Marina de València.
Tornada econòmica de l'actuació
La recuperació íntegra del Tinglado 2 i el seu entorn generarà tornades directes de tipus econòmic per a La Marina i en benefici també del conjunt de la ciutat, a través de reserves hoteleres i altres despeses turístiques vinculades a la incorporació d'un nou actiu cultural a València.
Els càlculs, procedents de les anàlisis de la consultora AtAdlerAdvisory, indiquen que la posada en valor del Tinglado 2 i el seu entorn generarà una tornada directa de 280.000 € anuals. El cost d'execució del projecte seria cobert pels impactes econòmics derivats d'ell en només 4 anys. Totes estes xifres no representen els beneficis substancials esperats per als residents en termes de benestar, identificació i inclinació, intrínsecs a les millores de l'espai públic i la posada en valor d'actius culturals, com és el cas del projecte de millora de l'entorn del Tinglado 2.