Després de dos anys sense convocar el Projecte Emys en Montserrat, este estiu la iniciativa de ciència ciutadana d'Acció Ecologista-Agró ha viatjat novament a una de les dues llacunes d'esta localitat de la Ribera Alta. Concretament del 6 al 17 de juliol localitzàrem, en la massa d'aigua dolça més gran, gràcies a l'ajuda de 67 voluntàries i voluntaris, un total de 245 tortugues d'aigua ibèriques (Mauremys leprosa), de les quals 76 eren juvenils.
En l'estiu de 2017, voluntàries i voluntaris del Projecte Emys d'Acció Ecologista-Agró descobriren una nova població de tortuga d'aigua ibèrica (Mauremys leprosa) a Montserrat. En només un dia van aconseguir censar 31 tortugues d’aigua ibèriques en la llacuna temporal del municipi. Des d'aleshores Montserrat s'ha convertit en una nova zona d'actuació a la qual ens desplacem per continuar endavant amb esta iniciativa de ciència ciutadana.
Durant el cens de 2019 vam capturar i retornar al medi natural 128 tortugues d’aigua ibèriques a Montserrat, de les quals, més del 50% es corresponien amb exemplars ja censats anys enrere. Enguany, gràcies a l’ajuda de 67 voluntàries i voluntaris que han participat, hem aconseguit duplicar la quantitat de Mauremys leprosa censada.
Concretament, al llarg de les quatre sessions convocades el mes de juliol, hem localitzat ni més ni menys que 245 individus, dels quals poguérem censar 169, ja que els 76 restants eren juvenils que directament retornaren al medi sense marcar. Cal destacar que, de les 169 M. leprosa censades (119 mascles i 50 femelles), 99 eren nous exemplars i 70 recaptures de 2017, 2018 i 2019, és a dir vora un 29% del total.
Estes xifres evidencien la presència consolidada de l'espècie autòctona en esta massa d'aigua temporal, de gran bellesa, A més a més, continuant amb les bones notícies, en esta tercera edició del Projecte Emys a Montserrat no hem trobat cap tortuga al·lòctona, a diferència de la convocatòria anterior en la qual retirarem 5 tortugues de florida (Trachemys scripta). No obstant això, en l'última sessió, celebrada el 17 de juliol, sí que capturarem 3 carrancs rojos americans (Procambarus clarkii).
Des d’AE-Agró volem agrair el compromís i l'ajuda proporcionada per l'Ajuntament de Montserrat que en cadascuna de les jornades programades ens ha preparat un parell de carpes, taules i cadires per dur endavant el cens de tortugues autòctones en esta localitat. I, per descomptat, volem donar les gràcies a Vicente Riera, company que va descobrir esta població de Mauremys leprosa en 2017 i que actualment lidera el seguiment i l’estudi de la seua població.
També recordar que, després de passar per Montserrat, el Barranc de l’Horteta, el Riu Magre, el riu Canyoles i la Marjal de Rafalell i Vistabella, el Projecte Emys està actiu a hores d'ara als Ullals de Senillera i la Marjal d’Almenara. I això no és tot, perquè més endavant triarà com a destinacions el Barranc del Carraixet i els municipis de Cofrents i Almansa. És més, fins i tot, pot ser que torne a Montserrat per fer l'estudi poblacional a la llacuna més xicoteta, que està a 200 m de la ja censada.
Finalment, convidem a totes les amants de la nostra natura a sumar-se a esta iniciativa de ciència ciutadana que impulsem des de 2010 amb el suport de la Generalitat Valenciana i, des de 2021, també amb el de Caixa Popular. Si vols ajudar-nos i convertir-te en voluntari del Projecte Emys, només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. Et necessitem un any més per a defensar, estudiar i conservar les nostres tortugues autòctones. Entra en acció i vine a tortuguejar!!!