El 5 de novembre del 2021, la Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Galés organitza una jornada dedicada al món del llibre on presenta la publicació Pasiones Bibliográficas 5 i ret un homenatge al bibliòfil valencià Nicolau Primitiu Gómez Serrano que va morir l’11 de novembre del 1971, ara fa cinquanta anys.
L’acte, que es celebrarà a les 18 hores en el Centre Cultural La Nau, serà presentat per Aránzazu Guerola, presidenta de la societat, que oferirà un balanç de les activitats dutes a terme per la societat en el darrer any i marcarà les línies d’actuació més immediates, com ara la publicació d’un calendari per al 2022 amb imatges d’obres literàries valencianes com Trobes en lahors de la Verge María, Lo Somni, Tirant lo Blanch, Vita Christi, Regiment de la Cosa Pública, Furs del Regne de València o Llibre dels feits, entre altres. A més a més, també parlarà sobre els projectes d’edicions que la Societat prepara, entre els quals destaca la publicació de l’obra De Duobus Amantibus.
A continuació, en nom del Comité d’edició, Josep Daniel Climent presentarà Pasiones Bibliográficas 5, una obra que recull més de vint articles relacionats amb el món del llibre, en el qual participen un conjunt d’especialistes relacionats amb la Societat Bibliogràfica, i que tracten sobre personatges i temes com Francesc d’Eiximenis, Carles Salvador, Mariano de Cabrerizo, els peus d’impremta en valencià, l’estereotípia, la Impremta Litografia Ortega, el poema Scachs d’amor, el viatge de José Ortiz a Itàlia, els llibres per a l’exili, la disputa entre el rector Vicente Blasco i l’arquebisbe Francisco Fabián, la manipulació de Pròsper de Bofarull per part d’Antonio Ubieto, els portolans i les cartes nàutiques en la Corona d’Aragó, el tipògraf Andrés Clemente, el llegat de Pascual María Estruch, els plans d’evacuació d’arxius i biblioteques valencians de 1811, del Tribunal del Repeso, de versions de la Bíblia en castellà, la pintora britànica Leonora Carrington, el polític i literat Pedro Sabater, les visions apocalíptiques de Nieremberg o dels llibres de San Luis Bertrán conservats en la Catedral de València. En definitiva, un conjunt d’aportacions que milloren els coneixements sobre el passat bibliogràfic dels valencians, un dels objectius clau de la Societat.
La presidenta de la Societat, Aránzazu Guerola, assenyala que “Pasiones 5 representa l’esforç, interés i la inquietud dels nostres socis i sòcies per l’estudi, la investigació i la recuperació de temes relacionats amb la bibliofilia, la impremta i el món del llibre valencià. Suposa un gran esforç per a la Societat, que sempre es veu recompensat per la quantitat i qualitat d’articles que es reben. És una labor de tots, tant dels autors/as, com del comité de redacció que duen a terme una gran faena de manera totalment altruista, i per descomptat dels socis i sòcies el mantindre aquesta passió per la bibliofilia”.
Homenatge a Nicolau Primitiu
A més a més, i com a part central de l’acte, la Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Galés ha volgut homenatjar un dels personatges més significatius de la societat valenciana del segle XX, l’empresari, investigador, erudit i bibliòfil Nicolau Primitiu Gómez Serrano, amb motiu del 50 aniversari de la seua desaparició l’11 de novembre de 1971. Amb esta finalitat s’impartiran dos conferències.
En la primera, Carmen Gómez-Senent Martínez, neta de l’homenatjat, parlarà sobre la seua faceta com a humanista valencià, des dels seus orígens familiars a Sueca o la seua activitat empresarial, social i cultural, destacant les seues aportacions a l’estudi de l’arqueologia i la toponímia valenciana, la defensa de l’ensenyament del valencià i d’iniciatives com la creació de l’editorial Sicània, entre altres.
En la segona, Francisca Aleixandre Tena parlarà de la seua gran passió, el llibre, i del seu somni, la creació d’una biblioteca per a tots els valencians, que es va convertir en realitat amb el naixement de la Biblioteca Valenciana, que des del 2010 porta el seu nom.
Finalment, l’acte es clourà amb la intervenció d’Ester Alba Pagán, vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València.
Guerola destaca de Nicolau Primitiu que “va ser un home excepcional, comparable a un humanista del renaixement, inventor, empresari, editor, escriptor i bibliòfil. Avançat al seu temps tant en el coneixement com en les relacions humanes. Va ser sempre un referent de la societat valenciana, fomentant sempre la nostra identitat cultural, en qualsevol de les situacions polítiques que li va tocar viure”.
En aquest sentit, la presidenta de la Societat, recorda que els llibres van ser la seua gran passió, perquè durant la seua vida va reunir una biblioteca de 45.000 volums amb un criteri de selecció clar: temàtica, edició o autor valencià, i que al costat de les 400.000 fitxes que els acompanyen hui conformen el fons fundacional de la Biblioteca Valenciana que porta el seu nom. “A més, va recuperar més de 1.000 pergamins que va donar a l’Arxiu del Regne de València, arriscant el seu patrimoni i a vegades la seua pròpia vida. Home polit i distingit, el seu ex libris és el resum de la seua vida. “Treballar, persistir, esperar””, conclou Guerola.
I com a part del reconeixement de la Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Galés al bibliòfil valencià, l’entitat s’ha dirigit a l’Ajuntament de València per a proposar i demanar la confecció i instal·lació d’un monòlit o placa commemorativa dels 50 anys de la desaparició de Nicolau Primitiu Gómez en el lloc on es troba soterrat, així com l’assumpció de les despeses econòmiques de l’adequació de l’espai, on es feren constar referències a les seues aportacions a la societat valenciana, especialment, com a bibliòfil i impulsor de la Biblioteca Valenciana, i considerant que seria convenient la celebració en el mateix cementeri d’un acte d’homenatge amb l’adequada representació municipal.