Maite Girau: “Quan més d'un milió de persones ens visiten, el nostre objectiu se centra a mantenir el control sobre els aliments que s'ofereixen” | El regidor Pere Fuset ha avançat que ampliarà la línia de diàleg encetada enguany per a l’elaboració del ban faller | Ribó: “en a penes 12 hores la ciutat retorna a la normalitat”
Després de la cremà, moment culminant de les Falles, arriba el moment dels balanços de valorar còm ha segut la festa en les respectives àrees que des de l'Ajuntament han estat implicades en que la festa major dels valencians siga des de tots els punts de vista el millor possible.
Els regidors Fuset, Grau i Soriano i el propi alcalde Ribó han repassat totes estes àrees i han valorat possitivament l'experiència d'esta edició de les Falles.
Sanitat: 712 anàlisis d'olis i més de 350 inspeccions a mercadets amb menjars
La Regidoria de Sanitat dóna per finalitzada la campanya de Falles 2018 valorant “molt positivament” el resultat d’esta. El treball de control i inspecció se centra en tres punts bàsicament: llocs de masses fregides, mercats ambulants amb llocs de menjar i drets dels consumidors.
Pel que fa al control de masses fregides (bunyols, xurros, etc.), des del dia 3 fins al 19 de març s'han realitzat un total de 766 visites a 146 establiments autoritzats. A més, s'han realitzat un total de 712 anàlisis d'olis i 62 visites escomeses d'aigua amb un total de 84 anàlisis d'aigües. De totes estes inspeccions cap ha derivat en incidència ressenyable des del punt de vista sanitari. Actualment, la base important de la inspecció és el control d'olis de fritada i la informació al consumidor.
Respecte als mercats ambulants amb menjars, amb un total de 281 llocs autoritzats (agrupats en 71 mercats ambulants), s'han realitzat més de 350 inspeccions, observant-se en general una clara millora de condicions respecte a anys anteriors.
Pel que es refereix a inspeccions de consum, s'han realitzat un total de 146 sense que s'hagen produït incidències significatives. Finalment, s'ha realitzat una neteja diària en el manteniment dels 270 vàters públics distribuïts per tota la ciutat.
“Quan més d'un milió de persones, concentrades en quatre dies, ens visiten, el nostre objectiu se centra a mantenir el control sobre els aliments que s'ofereixen”, ha declarat la regidora de Sanitat, Salut i Esports, Maite Girau. “Hem fet un gran esforç i, per açò, vull felicitar als treballadors d'esta Regidoria de Sanitat, des de la qual realitzen un gran treball en el control sanitari dels aliments que s'ofereixen al públic en general —ha continuat Girau—. Les Falles 2018 han acabat, però des de l'Ajuntament seguirem treballant per la seguretat i la salubritat de la ciutat de València”.
Cultura Festiva: "Unes falles de rècord" segons Pere Fuset
El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, ha parlat d’unes “Falles de rècord” en fer balanç de les celebracions que van acabar ahir amb la Cremà de la falla gran municipal. Entre els aspectes més destacats per Fuset hi ha el gran retornament econòmic per a la ciutat, l’aposta per un calendari pirotècnic amb innovacions i els avanços cap a unes Falles cada vegada més sostenibles.
“Podem estar ben satisfets i fer una valoració molt positiva de les Falles que acabem de viure a València. Han sigut unes Falles de rècord, amb milers de visitants als carrers, amb un reforç molt important en la seguretat i sense cap incident destacat a pesar del volum de visitants”, ha explicat.
Sobre l’augment de visitants Fuset ha apuntat que “s’està aconseguint optimitzar el potencial de la festa més enllà de la setmana fallera com ja es va poder comprovar a l’Exposició del Ninot, amb més de 10.000 visitants més que l’any passat”, en referència a les més de 95.000 persones que han passat pel Museu de les Ciències per disfrutar d’esta exposició. “Han augmentat tant les visites de comissions falleres com la venda d’entrades, especialment de turistes internacionals”, ha afirmat. Un volum de visitants que “ha generat un gran impacte econòmic i turístic que podrà ser quantificat gràcies a l’estudi, que dins del Pla Estratègic de la festa, estem impulsant a l’Ajuntament i que també ha servit per promoure altres aspectes culturals de València”.
Entre els aspectes més destacats, Fuset també ha destacat “la gran qualitat exhibida cada dia a la mascletà i les innovacions del calendari pirotècnic, amb fites tant destacades com la doble mascletà vertical a la Marina, la sorprenent proposta de l’Alba de les Falles a la plaça de l’Ajuntament, o l’espectacular i acolorida Cremà on la flama viva va ser ben present gràcies als materials de la falla municipal”. En este sentit ha reiterat el seu compromís de continuar incrementant l’aportació als professionals de la pirotècnia “per evitar que assumisquen pèrdues econòmiques majors”.
El regidor de Cultura Festiva també ha recordat que “s’ha pogut satisfer el compromís d’avançar el pagament de les ajudes municipals a les comissions falleres, que han cobrat fins i tot abans de plantar” i ha destacat també els “avanços cap a una festa més sostenible amb el programa pilot de gots reutilitzables patrocinat que s’ha acollit amb satisfacció per part de les comissions i ha reduït de manera notòria els residus on s’ha aplicat”.
Fuset també ha valorat molt positivament l’esforç de les comissions falleres per ajustar-se a les mesures de seguretat exigides des de les regidories responsables i ha recordat que “la seguretat no és una opció sinó una obligació col•lectiva que hem d’assumir en benefici de tots i totes”.
Pel que fa a la millora de la convivència, Fuset s’ha mostrat confiat que el fet que enguany, per primera vegada, s’hagen incorporat de manera participativa a agents veïnals, de comerciants, hostalers i empresarials, així com a tots els agents fallers al diàleg sobre el ban de Falles és “iniciar un camí de diàleg que l’any pròxim haurà de continuar-se per anar més enllà i seure en una mateixa taula a tots els agents amb l’objectiu de bastir consensos”. En este sentit, Fuset ha recordat que “els interessos de tots els agents són en moltes ocasions contradictoris i com administració els convidarem a tots ells a participar d’una mateixa taula per traure conclusions col•lectives”. El regidor ha recordat que els últims anys les queixes s’han reduït en més d’un 60 % i considera que “si som capaços d’abastar uns consensos mínims, la festa continuarà sent percebuda cada dia més com una oportunitat col•lectiva i menys com un problema”. En este sentit ha recordat que enguany el ban introduïa algunes novetats, també referides a la protecció del patrimoni i que el pròxim any es convidarà a nous servicis municipals i agents a aportar les seues propostes.
Fuset ha destacat també que l’aposta per la unanimitat feta per dos jurats despolititzats, artístics i fallers en els equips de Latorre i Sanz amb Okuda i Miguel Hache s’ha materialitzat en “dos grans falles icòniques, que seran molt recordades, que han tingut una acollida molt notable entre el públic i que indiscutiblement han tingut una projecció internacional sorprenent”. Per a Fuset, “les falles municipals, junt al treball excel•lent dels artistes fallers en cadascuna de les demarcacions, ajuden a promocionar la nostra festa com el major festival d’art popular al carrer del món”.
Per últim, el també president de la JCF ha agraït el civisme i els esforços generalitzats del col•lectiu faller, del conjunt de la ciutadania, de Policia Local, Bombers i equips sanitaris, així com “el notable esforç de neteja perquè cada dia durant les Falles, i molt especialment hui, la ciutat recupere la seua imatge més neta i normal, després de dies intensos d’una festa enorme que ocupa tot l’espai públic”.
Residus: “Gran esforç i bona resposta ciutadana”
La regidora responsable de la Gestió de Residus Sòlids, Pilar Soriano, ha “felicitat a tota la ciutadania de València i a les persones visitants, que cada vegada prenen major consciència de la importància de mantindre la ciutat neta i els nivells de convivència”. Soriano ha realitzat hui un balanç de les tasques d'arreplegada de fem, cendres, envasos, papers i vidre durant les festes.
“Des de l'Ajuntament hem fet un important esforç per a garantir el millor estat possible de salubritat en tota la ciutat, amb una aportació pressupostària extra d'1,5 milions d'euros per a l'operatiu especial de neteja”, ha recordat la regidora. “Però en este balanç –ha afegit- cal felicitar i destacar la bona resposta de la ciutadania”.
En dades, el balanç faller respecte a la neteja en la ciutat reflecteix una situació molt semblant a la de l'any passat. Les tones de cendra arreplegades després de la Cremà dels monuments fallers s'han reduït en un 4,3% respecte al 2017 (l'any passat es van arreplegar 2.341 tones i enguany, 2.240 tones). “La normalitat és el que ha definit l'actuació dels servicis de neteja, que a les 7:30 hores del matí ja havien deixat enllestits els carrers sense restes de fem ni cendres”, ha explicat Soriano.
De fet, des de hui mateix i fins al pròxim dia 23 es durà a terme una acció extra de neteja “en tots els racons de la ciutat”, segons ha explicat Pilar Soriano, per tal de garantir la salubritat i recuperar els nivells d'higiene. De manera paral·lela, s'aniran reposant els contenidors als seus llocs habituals. El balanç que ha oferit la regidora s'ha referit a l'arreplega de residus sòlids i danys en contenidors, atés que els efectes de les diferents cremaes sobre l'arbratge i jardins s'aniran coneixent al llarg dels pròxims dies.
Ribó destaca la normalitat i tranquilitat d'enguany
També l'alcalde, Joan Ribó, ha subratllat hui la importància de la col·laboració entre les institucions i la ciutadania per a mantindre uns nivells òptims de neteja i de convivència. A preguntes dels periodistes, després de l'acte de presentació de la Guia de rutes d'arbres monumentals i singulars, l'alcalde ha destacat la normalitat i tranquil·litat, que han sigut els elements principals de les Falles 2018. També ha assenyalat Ribó la complexitat de la labor d'arreplegada de residus i neteja dels carrers, que ha portat a l'Equip de Govern a incrementar els recursos destinats a això, amb l'esmentat increment d'1,5 milions d'euros: “venint en bici hui a treballar a l’Ajuntament he comprovat la gran tasca que han fet els equips de neteja, que en apenes 12 hores han deixat la ciutat en unes condicions òptimes, tenint en compte que veníem de la Cremà”. L’alcalde ha destacat entre les millores, la tasca en prevenció de la brutícia, amb iniciatives com el sorteig de bicicletes per la col·laboració ciutadana en matèria de recollida i reciclatge de residus.
La regidora ha fet especial insistència en l'arreplegada dels envasos durant estos dies, atés que se’n generen molts més que en la resta de mesos. Ha destacat els bons resultats de la campanya Ara pots pujar el reciclatge, que ha millorat les seues dades amb un increment del 54% d'arreplegada: dels 860 quilos recuperats l'any passat, s'ha passat a 1.323 enguany. “Estem molt contents amb estos resultats, que reflecteixen que la campanya és cada vegada més coneguda per la gent que ve a la mascletà, i participa de manera activa en la recuperació i reciclatge dels envasos”, ha subratllat Soriano.
Quant a l'arreplegada haguda en les noves papereres per dipositar envasos, els resultats també són positius, amb 4.760 quilos arreplegats, la majoria dels quals (52,2%) ha correspost efectivament a envasos: la resta del material dipositat en estes papereres ha sigut cartó (15%) i vidre (20%), la qual cosa implica, en paraules de Pilar Soriano, “que l'objectiu s'ha complit, perquè s'ha evitat que tots eixos residus hagen acabat en el contenidor gris”. Este volum ha sigut traslladat a les plantes de reciclatge per a ser separat i distribuït per materials.
També ha oferit dades la regidora sobre l'arreplegada de vidre, que ha millorat amb un increment del 19,62%. La campanya d'arreplegada porta a porta a Ciutat Vella ha permés augmentar els quilos recuperats dels 22.249 de l'any passat als 39.822 d'enguany. “Cal felicitar a la ciutadania”, ha afirmat Pilar Soriano. “Allò que ha quedat demostrat és que, si li facilitem les coses a les i els veïns, s'obté una resposta positiva”.
Finalment, la delegada ha assenyalat que la millora de les dades s'ha observat també en els danys detectats en contenidors, que s'han reduït a la meitat (17 en total). Quant a les papereres, encara no es disposa de les xifres finals. I així mateix, respecte a les infraccions detectades per qüestions de neteja en les comissions falleres, “s'han alçat dos actes, i s'han realitzat 17 preavisos, tots els quals s'han complit”, ha indicat.
Preguntat l’alcalde per la seguretat, Joan Ribó ha insistit en els operatius de prevenció, en la tasca de les forces de seguretat i en la coordinació duta a terme, tenint en compte “la importància de vetlar per la seguretat de totes les persones que arriben a la ciutat, que pràcticament dobla el seu volum de població durant les falles”. S’ha referit als problemes que sorgeixen al voltant del comerç i ha subratllat l’acció de la policia local, que ha requisat més de 15.000 llandes provinents de la venda il·legal. Finalment, i a preguntes d’una possible taxa turística, l’alcalde ha recordat que està pendent d’una legislació d’àmbit autonòmic i que en qualsevol cas, és partidari d’una taxa que servisca “per a fer millorar servicis essencials que es recarreguen quan hi ha una gran activitat turística. D’esta manera, podem ajudar a millorar encara més la neteja o la seguretat, per exemple, cosa que serviria per a potenciar el turisme”. Joan Ribó ha recordat que enguany s’han avançat els terminis en la recepció d’ajudes a les comissions falleres.