Pere Fuset: “Volem que esta festa siga sempre una oportunitat i no un problema”
El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, ha presentat este matí el ‘Decàleg per a disfrutar d’unes Falles responsables’. 10 punts que promouen la convivència i la seguretat en la festa gran de la ciutat. El decàleg ha estat elaborat per l’Ajuntament de València i la JCF, concretament des de l’àrea de participació i solidaritat, i ha comptat amb la col·laboració de diferents entitats i associacions de la ciutat. Estes recomanacions es podran trobar al programa faller, a les xarxes socials de l’Ajuntament i també es repartirà el decàleg entre el teixit associatiu i les entitats col·laboradores.
“Les Falles generen unes molèsties que volem minimitzar i unes oportunitats que volem aprofitar. La convivència i la seguretat són dos aspectes fonamentals que cal reforçar al màxim i sobre els quals cal conscienciar també”, ha exposat el regidor Fuset, que ha presentat el decàleg amb Toni Pla, representant de la delegació de participació i solidaritat de JCF i amb la presència de les entitats col·laboradores. “Enguany, un any més, presentem un decàleg per disfrutar d’unes Falles responsables. Volem que les comissions falleres i que el conjunt de la ciutadania conega i promoga este decàleg perquè esta festa siga sempre una oportunitat i no un problema”.
Entre els consells que recull el decàleg està cuidar de l’entorn urbà i del mobiliari urbà per evitar embrutar la via pública; respectar l’horari d’activitats de les comissions i dels locals d’oci, per tal de respectar el descans del veïnat; i seguir les indicacions de bombers, policia, protecció civil, voluntaris, etc., especialment en les grans aglomeracions. Al mateix temps, es demana extremar la precaució davant possibles robatoris en actes més concorreguts i utilitzar els petards amb responsabilitat, seguint les indicacions d’ús i utilitzant els espais autoritzats.
Este decàleg també subratlla la importància d’ensenyar els més xicotets a disfrutar d’estes festes amb responsabilitat, especialment en l’ús de petards, i extremar les precaucions en zones de gran afluència. Així mateix, s’anima a utilitzar el transport públic i deixar el cotxe a casa, per evitar embossos i per a no obstaculitzar vies d’emergència.
A més, el decàleg recorda que les paredes de venda ambulant han de complir la normativa i que s’ha de reclamar davant qualsevol anomalia. En el cas de productes d’alimentació, es demana extremar les precaucions i adquirir-los en establiments que mostren de manera visible els preus i la llicència per exercir esta activitat. Entre estos 10 punts també es recomana un consum responsable de begudes alcohòliques i evitar fer-ho en la via pública, Fuset ha subratllat que “l’alcohol és una opció i no una obligació”.
Pel que fa al comerç en festes, es destaca exigir i guardar el tiquet en totes les compres, així com sol·licitar el full de reclamacions i acudir a les associacions de consumidors davant de qualsevol incidència. També es recorda que per a qualsevol informació es pot telefonar al 010, telèfon d’informació de l’Ajuntament de València.
Les entitats col·laboradores en l’elaboració del decàleg han estat FEHV (Federació Empresarial d’Hostaleria de València), Fotur (Federació d'Oci, Turisme, Joc, Activitats Recreatives i Indústries Afins de la Comunitat Valenciana), Avacu (Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris), Proyecto Hombre, col·lectiu Lambda, Federació d’Associacions de Veïns de València, ONG Controla Club, Associació de Mestresses de Casa i Consumidors Tyrius, Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana i la delegació de participació i solidaritat de la JCF.