L'alcalde de València ha rebut de mans del president de la societat, Rafael Solaz, una rèplica d’este document històric de principis del segle XVII
El plànol de la ciutat elaborat per Antonio Mancelli, que és el més antic de València que consta en els arxius municipals, ha sigut reproduït per la Societat Bibliogràfica Jerónima Galés. L'alcalde Joan Ribó ha rebut hui un dels 200 facsímils que s'han editat en un tiratge reduït per a difondre este document cartogràfic que data de principis del segle XVII i és anterior al que, fins a finals de 1980, es creia el més antic, el de Tomás Vicente Tosca, datat en 1704.

L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora delegada de Cultura, Glòria Tello, ha rebut hui el president de l’esmentada societat, Rafael Solaz, que ha acudit a la reunió acompanyat del vice president de la societat, José A. Garzón, i del secretari, José Luis Marco. Una societat, la Jerónima Galés, que promou la recuperació de joies bibliogràfiques i cartogràfiques com ara el plànol de València, descobert al Vaticà.
Un altre dels molts i molt interessants projectes que porten endavant el mateix Solaz i Garzón, entre d'altres membres destacats de la Societat Jerónima Galés, és el Premi Von der Lasa, la cerca de l'incunnable perdut Llibre dels jochs partitis del schachs en nombre de 100, obra del sogorbí Francesch Vicent, que de ser trobat significaria la recuperació d'un dels majors tresors valencians, el considerat com Sant Grial dels escacs. Al seu contingut es troba la clau, ja descoberta al món per José A. Garzón en l'any 2005, de l'oritgen valencià dels escacs moderns, posat de relleu també en el poema -també valencià- 'Scachs d'amor' de 1475. Es tracta, dons, d'un nombrós grup de bibliòfils, investigadors i intelectuals que treballen de valent per la recuperació dels tressors lliteraris i documentals del riquíssim patrimoni cultural valencià.
Durant la trobada a l'Ajuntament de València, l'investigador, bibliòfil i documentalista ha destacat algunes de les dades històriques que es desvetlen de la lectura del plànol que Antonio Mancelli va fer de la València de 1608, “una ciutat emmurallada en la qual s'aprecia la forca en la qual es duien a terme execucions públiques en la plaça del Mercat”.
Joan Ribó, que ha agraït el treball realitzat per la societat que porta el nom de la primera dona impressora, esposa i vídua de prestigiosos tipògrafs valencians, ha assegurat que amb la informació que arreplega el facsímil presentat hui a l'Ajuntament, els valencians i valencianes podem recuperar la nostra història i les nostres arrels per a retrobar-nos i recuperar la identitat”.
L'alcalde també ha expressat la voluntat de l'equip de govern de col·laborar amb la Societat Bibliogràfica que, amb la seua labor, ajuda a la societat en general. En este sentit, la regidora delegada de Cultura, Glòria Tello, ha explicat que la reproducció del plànol de Mancelli , que es conserva en el Museu Històric, és una fita històrica que, a més, estableix vincles de col·laboració entre l'Ajuntament i una entitat que treballa per a recuperar la memòria històrica”.
Per la seua banda, Rafael Solaz ha anunciat que amb l'estudi detallat que ara es va a realitzar de la primera rèplica en paper d'este plànol de Mancelli, podrem conèixer més detalls de la València del segle XVII”.
[blockquote style="3"]
Relacionat amb aquest tema:
La Jerònima Galés desempolva la València amurallada de 1608
[/blockquote]