L'Ajuntament de València instal·larà durant les pròximes Falles 6 Punts Violeta distribuïts per la ciutat. Estes carpes d'informació, sensibilització i prevenció de les agressions sexistes estaran operatives del 15 al 19 de març en les places de l’Ajuntament, del Mercat, de Cánovas del Castillo i del doctor Landete, en Russafa. També prestarà este servici a l'esplanada de la Plaça de Bous i a l'avinguda de Blasco Ibáñez, en la zona enjardinada de l'encreuament amb el carrer Manuel Candela. Així mateix, puntualment, els dies 10 i 11 de març, situarà un altre Punt Violeta en els festivals de falles, en el passeig de l'Albereda; mentre que les comissions falleres, entitats veïnals i associacions ciutadanes habilitaran, durant totes les festes, 65 d'estos espais.
La regidora d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, ha explicat que estos Punts Violeta “són fruit del compromís inequívoc de la ciutadania de València amb la lluita per a combatre les violències masclistes”, i en informar de la xarxa de recursos que estarà operatiu en Falles, ha ressaltat que “este és un assumpte que ha de ser comú a totes i tots”.
Com en els dos anys anteriors, cada punt violeta comptarà amb tres professionals: agents i promotores d'igualtat, psicòlogues, treballadores o educadores socials, que portaran jupetins identificatius, i s'instal·laran en una carpa de 3x3 metres il·luminada en la qual es muntarà una taula informativa amb fullets i xapes, i un extensible amb el logo que identifica este recurs.
“Enguany s'instal·larà també un Punt Violeta en els festivals de Falles dins de l'espai previst per als concerts en el passeig de l'Albereda. I cada punt, que comptarà amb les mateixes característiques, s'instal·larà en un lloc visible dins d'esta zona”, ha afegit Beamud.
Respecte als Punts Violeta de sensibilització, “enguany comptarem amb els 50 punts de comissions falleres i associacions que ja han sigut formades en anys anteriors i als qui se'ls ha facilitat el material (extensible amb el disseny de punt violeta, jupetins i fullets), i altres 15 comissions falleres i associacions que s'han unit enguany i a les quals esta setmana se'ls formarà durant dues hores i se'ls facilitarà els mateixos materials”. “Per tot això –ha concretat- enguany comptarem amb 65 punts de sensibilització on es podrà previndre i atendre alguna d'estes situacions que puguen ocórrer entorn d'estes falles o associacions i que tindran una derivació correcta als recursos adequats”.
Lucía Beamud ha recordat que els Punts Violeta “són espais de formació, sensibilització i prevenció d'agressions sexistes, dirigits a tota la població, així com un lloc en el qual s'atendrà i ajudarà a possibles víctimes de qualsevol mena d'agressió sexual durant les festes”. “Funcionen en Falles, la Nit de Sant Joan i Nit de Cap d'Any “amb l'objectiu de transmetre un missatge molt clar i molt directe: el rebuig total a la violència masclista”, ha subratllat l'edil.
“Són àmbits pròxims a la ciutadania, atés que estan a peu de carrer, i poden oferir informació de forma molt directa per a actuar davant situacions de violència o discriminació, amb pautes i telèfons d'urgències”, ha conclòs Beamud, qui ha ressaltat que la iniciativa es duu a terme en coordinació amb la Regidoria de Protecció Ciutadana, per la qual cosa tots els Punts de l'Ajuntament seran pròxims a un punt de control del Grup GAMMA de la Policia Local de València.
D'altra banda, Lucía Beamud, ha recordat que demà és l'últim dia per a optar a la convocatòria dels Premis Caliu, convocats per la Regidoria d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, “amb la finalitat de reconéixer els projectes de les comissions falleres que tracten temes que tinguen un caràcter igualitari i divers”.
“L'objectiu de la convocatòria dels Premis *Caliu és fomentar la creació de nous projectes per les comissions falleres de les falles grans i infantils que, pels seus elements, tractament dels temes i materials, tinguen un concepte igualitari i divers, contribuint amb això a la superació de barreres i estereotips”, ha informat.