Este dilluns, 18 de desembre, se celebrarà la sessió oficial de constitució de la Comissió no permanent per al desenvolupament de la Capitalitat Verda Europea València 2024. Es tracta d'una eina de gestió la creació de la qual va ser aprovada pel Ple de l'Ajuntament amb l'objectiu de “promoure i garantir el compliment dels compromisos adquirits per la ciutat amb el guardó de Capital Verda Europea 2024 i de vetlar pel desenvolupament del programa de la capitalitat”.
L'alcaldessa de València, María José Catalá, exercirà com a presidenta de la comissió, i en la sessió constitutiva està previst que es trie els regidors que exerciran les funcions de vicepresidència. Tal com establix l'acord plenari, la Comissió comptarà amb representants de cada grup polític municipal, els qui actuaran amb vot ponderat en funció de la representació de cada grup en el Ple de la corporació.
L'ordre del dia de la convocatòria inclou donar compte del Programa de la Capitalitat Verda Europea València 2024. De fet, entre les funcions que competixen a la comissió, s'inclou la promoció de la posada en marxa d'un programa per al desenvolupament de la Capitalitat Verda Europea 2024.
També serà competència de la comissió impulsar i reforçar la crida institucional a tots els actors de la societat civil, a la ciutadania, a l'acadèmia i la investigació, als sectors econòmics, als mitjans de comunicació i a la resta d'institucions públiques de la ciutat a participar en els objectius i accions que es derivaran de la implementació d'este programa. El règim de sessions de la comissió serà trimestral, i la primera sessió haurà de convocar-se dins del termini màxim de trenta dies naturals des de la seua creació.
Mitjançant esta comissió, l'Ajuntament de València posa en marxa els mecanismes institucionals formals per a posar marxa València Capital Verda Europea 2024, el guardó atorgat per la Comissió Europea que reconeix la ciutat com a model comunitari de sostenibilitat urbana.
Ajudes europees
La Capitalitat Verda Europea implica que València obtindrà un total de 600.000 euros d'ajudes europees per a la implementació de polítiques mediambientals. Però, més enllà del benefici econòmic, el guardó suposa un increment del prestigi de la ciutat, que se situa com a líder europea de les polítiques verdes. Amb este guardó, València s'unix al club d'Estocolm (Suècia), Hamburg (Alemanya), Vitòria, Nantes (França), Copenhaguen (Dinamarca), Bristol (el Regne Unit), Ljubljana (Eslovènia), Essen (Alemanya), Nijmegen (Països Baixos), Oslo (Noruega), Lisboa (Portugal), Lahti (Finlàndia), Grenoble (França) i Tallín (Estònia), les ciutats europees que fins ara han ostentat la capitalitat. València és, a més, la segona ciutat espanyola que ha sigut mereixedora d'este distintiu (després de Vitòria, que el va aconseguir en 2012).
A més, amb esta distinció, València ja és també integrant de la xarxa de ciutats capitals verds, un grup d'intercanvi local de polítiques de sostenibilitat amb altres municipis d'Europa. Finalment, amb l'elecció de València, la Comissió Europea premia per primera vegada una ciutat mediterrània i una de les més meridionals, juntament amb Lisboa, que ha rebut mai el guardó, un club on abunden les capitals del nord d'Europa. València és també la segona ciutat europea, juntament amb Grenoble, que aconseguix el guardó en la primera ocasió en què es presenta.
La capitalitat verda europea és un premi creat per la Comissió Europea en 2010 a la qual concorren els municipis europeus líders en les polítiques ambientals recollides en els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides, en el pacte verd europeu o en l'acord de París contra el canvi climàtic.